Zout van de zee – Ruta Sepetys

Specificaties

  • Nederlands
  • 412 bladzijdes
  • Luitingh-Sijthoff
  • April 2016

Beschrijving

Zout van de zee van Ruta Sepetys, bekend van Schaduwliefde, is een spannend en avontuurlijk op feiten berustend verhaal dat zich afspeelt in de Tweede Wereldoorlog. Zout van de zee gaat over drie moedige jongeren aan het eind van de Tweede Wereldoorlog, die met duizenden andere vluchtelingen op zoek zijn naar de vrijheid. Ze ontmoeten elkaar op weg naar een voormalig cruiseschip dat hen in veiligheid moet brengen. Hoewel ze door de oorlog lijnrecht tegenover elkaar staan, moeten ze samenwerken om te overleven. Het wordt een race tegen de klok. Redden ze het om op tijd bij het schip te komen?

Voor het lezen

Ik ben benieuwd naar dit verhaal, omdat het waar gebeurt is. Het speelt zich af in de tweede wereld oorlog met Duitsland in de hoofdrol. Ik wil graag zien hoe het vanaf een ander perspectief gezien werd aangezien voor wij, Nederlands de Duitsers slecht en duivels waren! Ze hebben Nederland aangevallen terwijl onschuldig waren vind ik.

Ik ben benieuwd naar hoe het ging in Duitsland. De kant van Duitsland staat in dit boek centraal. Duitsland is ook vele mensen verloren door de oorlog met Stalin. Natuurlijk kennen de mensen dit verhaal. Ik ben zelf heel erg geïnteresseerd in geschiedenis, dus ik werd enthousiast toen ik zag dat er een lees club was en ik er in zat!

Tijdens het lezen

Het boek is super dik, telt over de 400 bladzijdes, boeken die ik niet snel pak en uitlees tenzij het goed is. Bij dit boek is het super om te lezen door een heerlijke grote van de letters. Je hoeft niet na te denken tijdens het lezen. Het leest uit zichzelf voor mijn gevoel. Het boek wilt me een verhaal vertellen en ik luister aandachtig naar de woorden in het boek. Verschillende kinderen vertellen hun verhaal, ieder een ander verhaal, maar er is een ding gemeen. Het verlies is groot.

Iedereen heeft een verhaal te vertellen. Je ziet het door meerdere ogen waardoor je minder snel conclusies gaat trekken en gaat nadenken over hoe en wat. Je raakt benieuwd naar alles wat ze mee gemaakt hebben, zeker door de jonge leeftijd die hun leven telt.

Achter in het boek staat een kaart van de omgeving. Als ik naar mezelf persoonlijk kijk heb ik de kaart liever voorin, zo merk je hem zelf sneller op. Er zijn ook mensen die niet door bladeren en dan pas zien dat er een kaart is.

Conclusie

Een boek die een goed verhaal vertelt. Ze heeft veel research gedaan en dat is te merken. Het verhaal verloopt daar door vloeiend en is informatief tegelijk. Ik heb super erg genoten van dit verhaal, zeker omdat ik het nog niet kende. De Wilhem Gustloff is een boot die me buiten mijn kennis ging, maar blijkbaar nog bekender zou moeten zijn dan de Titanic. Het is een belangrijk om meer te kennen over de wereld.

Een mooie Quote

Boeken brengen ons bijeen als een universele leesgemeenschap, maar ook – nog belangrijker – als een universele menselijke gemeenschap die ernaar streeft van het verleden te leren.

Ik geef dit boek de verdiende ☆☆☆☆☆, omdat het verhaal heel boeiend en leerzaam is. Mijn geschiedenis is verbreed, maar ook mijn standpunt tegenover de oorlog is veranderd. Ik heb erg genoten.

Als je van oorlog houdt, het je interesseert moet je dit prachtige boek met veel diepgang lezen!

Please follow and like us:

0 thoughts on “Zout van de zee – Ruta Sepetys

  1. Ik (de vertaalster van Zout van de zee) heb je recensie met plezier gelezen, want ik vind dat je een paar heel goeie dingen zegt, met name, over het verhaal: ‘je ziet het door meerdere ogen waardoor je minder snel conclusies gaat trekken’. Toen je schreef dat je onder het lezen niet hoefde na te denken dacht ik even ‘huh?’, maar dat leg je meteen uit: het boek vertelt het verhaal en jij luistert. Mooi! En fijn dat je zo enthousiast bent. 🙂 Wat de landkaart betreft: die staat voorin ook, hoor: voorin een kaart van hoe het toen was, achterin een van de situatie nu.

    1. Dank u wel! Ik voel me vereerd door de complimenten van u en ga zeker meer lezen van haar als er meer is! Ik heb dit boek vol liefde en genot gelezen! Ik ben een hele grote fan van verhalen over de oorlog, aangezien je de tijd niet terug kan halen dus ergens anders vandaan moet halen. Zelf kon ik deze geschiedenis nog niet! Altijd fijn om wat bij te leren 🙂

Geef een reactie