De geur van groen

Vorige week heb ik een boek gelezen, een heerlijke Young adult met als thema Kleuren, geuren en blind zijn. Spreekt het onderwerp jou ookal gelijk aan?

Specificaties

  • Nederlands
  • Paperback
  • Boek/ ebook
  • 208 bladzijdes
  • Mei 2019
  • Uitgeverij Moon
  • EAN : 9789048847136
  • Young adult – romance

Beschrijving
Raaf is een gewoon meisje van zestien. Ze houdt van verhalen en is dol op haar beste vriendin May-Lin. Het enige wat haar leven anders maakt dan dat van de meeste tieners, is dat ze blind is.
Gelukkig vertelt May-Lin haar hoe kleuren ruiken en voelen. Zij creëert daarmee een wereld voor hen samen. Dan gebeurt er op een dag iets wat Raafs leven helemaal op zijn kop zet en alle kleuren laat verdwijnen. In een wereld die niet alleen haar kleur maar ook haar glans kwijt is, moet Raaf haar eigen weg zien te vinden.

Voor het lezen

Dit verhaal is anders dan andere verhalen. Je leest vanuit een personage die blind is, iets wat ik nooit ervaren heb. Natuurlijk hadden we op school wel van die oefeningen, maar na een half uur was alles weer normaal.

Maar wat is voor Raaf normaal? Ik ben erg benieuwd.

Tijdens het lezen

Je hoofd beeld de vormen die je leest, maar wat als je die niet kan maken ? Alles is een tint van zwart. Maar je hebt een goede vriendin die de wereld voor je schetst! Ze legt uit wat ze ziet, hoe ze dingen ervaart en wat ze er van vind. Natuurlijk snapt Raaf dat volkomen!

Verder in het boek zie je een hele mooie ontwikkeling. Ook het besef moment, maar de strijd is ook zichtbaar naar een (zelfstandige zover het kan) toekomst. Ze kan haar dromen gaan bekijken en kijken wat mogelijk is.

Conclusie

Wat heb ik zit huilen aan het einde! Ik snap de verhalen allemaal! Er zijn bepaalde keuzes die je moet maken, maar zijn die altijd goed? Lopen die goed af!?

Het is een echte rollercoaster. Ik vind de flashbacks naar herinneringen enorm mooi , maar ook de belevingen.

Ik ben zelf slechthorend, dus als mensen beginnen over geluiden ( vaak onder de frequentie van 40-60) hoor ik het niet tenzij ik op mijn ademhaling ga letten en nadat ze het gezegd hebben kan horen. Dat lukt niet met alles namelijk. Ook de prikkelheid die Raaf heeft kan ik begrijpen. Soms staan je zintuigen zo scherp dat ze niet zachter willen en je van slag raakt. Je raakt dan enorm overstuur.

Het laatste hoofdstuk heb ik nog even wat tranen gelaten. Het leven is niet makkelijk, voor niemand niet, zelfs de mensen die zien hier in het boek.

De epiloog vind ik een mooie toevoeging ! Ik wou alweer bijna opnieuw het boek gaan lezen voor de kleuren! Absoluut 🌟🌟🌟🌟🌟!

Please follow and like us:

Geef een reactie