Ruimtevaren – Joris de Brucker

De titel en cover trekken me enorm aan. Aangezien ik zelf ook graag eigen woorden fabriceer, vind ik deze titel gelijk geweldig. En het woord ruimtevaren vind ik goed bedacht. ~ Kim

Specificaties:

Taal: Nederlands

Verschijningsdatum: juni 2021

Aantal pagina’s: 108 pagina’s

Uitgeverij: Uitgeverij Inkt

ISBN: 9789083092478

Type boek: Literaire roman

Beschrijving:

We volgen het verhaal via de ogen van magazijnier Frederic Callewaert. Hij heeft een leven die zich in een constant patroon lijkt te herhalen. Zijn leven bestaat uit zijn smartphone, zijn aquarium en zijn werk, waar hij heftruck chauffeur is. Daarnaast heeft hij een relatie met Sabine. Hij is iemand die enorm in zijn hoofd leeft, ergens voelt hij weerstand tegen de manier hoe zijn leven verloopt. Dan krijgt hij opeens een zwaar werkongeval. Hij wordt in kunstmatige coma gehouden en ondergaat een huidtransplantatie. Een aantal weken later ontwaakt hij hieruit, ondanks dat zijn geheugen soms wat wazig is, lijkt hij volledig te zullen herstellen.
Samen met zijn echtgenote Sabine en een paar collega’s maken ze een nieuwe start, hij wordt excentriek duikinstructeur. Maar er lijkt toch meer aan de hand met Frederic, zijn transformatie en het ongeluk lijken hem steeds verder te doen veranderen. Ze vinden bootvluchtelingen in het kanaal, vieren carnaval in Aalst en genieten van de jetset in Monaco en langzaam wordt duidelijk dat Frederic voorgoed is veranderd.

Voor het lezen:

De titel “ruimtevaren” spreekt me enorm aan. Het lijkt me een bijzonder en fascinerend verhaal wat ik ga lezen. Ik heb best hoge verwachtingen. 

Tijdens het lezen:

Het verhaal leest lekker weg, al moet je sommige zinnen wel eens 2 of 3 keer lezen en nadenken over het taal/woordgebruik in de zin. De personages hebben duidelijk persoonlijke karaktertrekken. Het verhaal is het meest bizarre verhaal dat ik in lange tijd gelezen heb. 

Conclusie:
Het is een heel bijzonder en bizar verhaal. Ik weet niet of dit verhaal nu echt in mijn straatje lijkt te liggen, maar het woord/zingebruik van Joris vind ik wel erg fascinerend en bijzonder. Hij heeft een bijzondere kijk op wat hij zegt en denkt en kiest zijn woorden erg zorgvuldig en doordacht.
Ook merk je soms dat hij volledig met het zingebruik in zijn hoofd en zijn gedachtekronkels op gaat en dat het daadwerkelijk alle kanten op kan gaan.
Wat ik bijvoorbeeld een zin in het boek vond:

“Wie zich nooit verveelt, verweinigt alleen maar,” dacht hij. Vervelen verschilt niet voor niets maar één letter met vervellen. Mensen die nooit vervellen, kunnen niet groeien.
(pagina 24/25 – Ruimtevaren – Joris de Brucker)

Dit is in mijn ogen een van de vele bijzondere gedachtekronkels die Joris met ons deelt in zijn verhaal. Het is een kort boekje, maar 108 pagina’s, dus je vliegt er doorheen. Het was zeker weer eens een compleet ander boek als dat ik anders lees. Maar het is zeker het lezen waard.

Aa

ntal sterren: 3

Please follow and like us:

Geef een reactie